TOP 10 RESTAURANTS KRETA

Onze tips voor ontbijt, lunch & diner

Wat ons betreft leer je een bestemming pas echt goed kennen door kennis te maken met de lokale keuken en eetgewoonten. Bij Local Touch Travel adviseren we je dan ook graag om er lekker op uit te gaan en nieuwe dingen te proberen op culinair gebied. Je kunt bij ons diverse leuke foodtours boeken, maar je kunt natuurlijk op prima zelf op ontdekkingstocht gaan. Wij waren zelf aangenaam verrast door de veelzijdigheid van de Kretenzer keuken.

Tijdens onze rondreis over het eiland hebben wij aan locals gevraagd waar je goed kunt eten. En deze tips delen we graag met jou!  Hieronder onze top 10.

Over de auteur
Debbie Hendriks - Oprichter en reisexpert

Hoe mooi is het als je van je grootste passie je vak kunt maken? Debbie heeft al haar hele leven in diverse functies in de reiswereld gewerkt en heeft al veel van de wereld mogen zien; van Kenia tot Vietnam en van Costa Rica tot aan Griekenland. En laat deze laatste bestemming nou een bijzonder plekje in haar hart veroverd hebben! In 2018 heeft Debbie haar eigen reislabel opgezet: Local Touch Travel. Weg van de massa, in contact met de locals, actief, culinair en vooral belevingen creëren. Debbie’s persoonlijke doel is dan ook om het reisaanbod van Local Touch Travel zó bijzonder te houden, dat je over 20 jaar nog weet waar je bent geweest én dat jij je mooiste vakantieverhaal hebt kunnen beleven!

1) Kissamos - Gramvoussa Restaurant

We starten deze top 10 maar meteen met Debbie’s persoonlijke favoriet op Kreta: Gramvoussa restaurant. Wij kregen deze tip van onze lokaal agent, een ware Kretenzer, dus hij kan het weten! Het zit niet echt in de buurt van een toeristische badplaats, maar is prima te combineren met een dagje Balos Beach. Bijna alles wat ze serveren, komt uit eigen tuin of uit de regio. Het restaurant is ruim en smaakvol ingericht met veel hout, olijfbomen en bollen knoflook en uien die ter decoratie in de bomen hangen. De menukaart is gedrukt als een “oude krant” en het servies is robuust maar prachtig. Alles is hier lekker, maar bestel minimaal één van de “home-made pies”. Dit zijn hartige taarten gevuld met bijvoorbeeld lamsvlees en honing, of geitenkaas en spinazie.

2) Stalis - Sweet World Bakery

Als je op zoek bent naar een leuke plek voor een goed ontbijt of een verse smoothie, dan is Sweet World in Stalis the place to be. Verse broodjes, goede koffie, Griekse yoghurt met honing en walnoten of een lekker gebakken eitje, hier hebben ze het allemaal! Tel daar de mooie inrichting met authentieke tegeltjes en het vriendelijke personeel bij op, en je hebt gegarandeerd een fijne start van je dag!

3) Oud Cherso - Zachos

 Chersonissos is natuurlijk heel bekend, maar Oud-Chersonissos is echt een apart gedeelte, dat hoger gelegen en tegen de berg gebouwd is?Het lijkt in niks op het supertoeristische centrum beneden aan de kust. Aan een lief pleintje met een klein parkje in het midden, ligt Zachos restaurant. Een typisch Griekse Taverne met geruite kleedjes, een paar oude bomen en een traditioneel Griekse menukaart. Authentiek Griekser wordt het niet!

Typisch Grieks

4) Bali - Mambo Beach Club

Bali is een rustig badplaatsje, gelegen aan een kleine baai met een mooi zandstrand. Direct aan dit strand ligt de Mambo Beach Club. Fraai gedecoreerd en in de comfortabele banken met zachtblauwe kussens en witte doorzichtige doeken die aan het paviljoen wapperen in de wind, kom je hier echt even bij. Uitstekende koffie, verse sappen en fruitsalades, maar ook voor een heerlijke lunch of diner kun je hier terecht.

Local Touch - Tip!

5) Agios Nikaloas - Zygos Urban Garden

Wat een fijn plekje is dit! Aan het binnenwater van Agios Nikolaos ligt deze oase van rust. Door de vele planten, het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen en zelfs een bruggetje over het water, is dit wat mij betreft 1 van de beste plekjes van Agios Nikolaos om van je koffie, lunch of cocktail te genieten.

Deze verborgen parel mag dan ook niet ontbreken in onze top 10 restaurants Kreta.

Oase van rust

6)Koutouloufari - Mythos Local Food

Middenin het schilderachtige hoofdstraatje van Koutouloufari, ligt het kleine restaurant Mythos. In tegenstelling tot de naam, gaat het hier zeker niet om het Griekse bier, maar serveren ze hier de heerlijkste lokale gerechten. We adviseren dan ook om niet 1 groot hoofdgerecht te nemen, maar gewoon lekker de tafel vol zetten met “mezes” oftewel Griekse tapas. Zo kun je lekker samen proeven van verschillende gerechtjes. En let op: Er hangt een groot bord op de oude schouw met de tekst: “NO WIFI, TALK TO EACHOTHER AND PRETEND IT’S 1992!”

7) Agios Nikoals - Karnagio

Karnagio is een kleurrijk restaurant waar in het weekend de Grieken zelf ook vaak komen met hun familie. Het restaurant staat bekend om de vele specialiteiten van de grill. Deze variëren wekelijks dus vraag de obers wat ze op dat moment aanbieden. Houd er rekening mee dat de porties hier ruim zijn. 
Geniet van de gastvrijheid terwijl je geniet van het mooie uitzicht over het stadje en de binnenhaven.

Kleurrijk geheel!

8) Matala - Scala Fish

Wie naar Matala gaat, komt voor de grotwoningen, het fijne strand en de spectaculaire zonsondergang. Bij Scala heb je uitzicht op al deze hoogtepunten. Het is 1 van de achterste restaurants, gebouwd op de rotsen en bestaat uit verschillende etages. Wij proefden hier de lekkerste tonijncarpaccio en een verse (hele) zeebaars van de grill. Hier je dag afsluiten is echt een feestje!

9) Chania - Kritamon

Verscholen in de oude, smalle straatjes van Chania, ligt dit pareltje. Overdag zit je er in de schaduw van de overhangende roze oleanders. En ‘s avonds is het sfeervol verlicht. Hier beleef je de Griekse keuken, maar dan met een moderne touch. Ze hebben een originele kaart, serveren uitstekende wijnen en alle gerechten worden mooi opgemaakt waardoor het er nóg smaakvoller uitziet. De tartaar van tonijn en de Graviere Kaas-croquettes zijn echt om te smullen!

Griekse keuken met een moderne touch

10) Chersonissos - Kahlua Beach Club

Wil je eens iets anders dan de typisch Griekse Taverna’s, ga dan eens naar  Beach Club Kahlua. Je zit óp het strand, er is een DJ die live staat te draaien. Hier worden de heerlijkste cocktails geserveerd, maar ook de keuken is meer dan voortreffelijk. Wat dacht je van tartaar van watermeloen en geitenkaas of Kretenzer aardappeltjes met Parmezaanse kaas? Het allerlekkerste zijn hier de mosselen, die worden bereid met veel kruiden en pesto, om je vingers bij af te likken!

Enthousiast geworden over Kreta?

Hopelijk ben je enthousiast geworden na het lezen van onze blog Top 10 restaurants Kreta.

Klik hier voor een prachtige combinatiereis van Chania (Kreta) met Kythira of bel ons voor meer reisadvies.

Beleef je mooiste verhaal met Local Touch Travel!