Chania, Kreta

Het "andere" Kreta

Chania, Kreta; deze gezellige stad ligt op de westelijke helft van Kreta en is de voormalige hoofdstad van dit eiland. Wij vinden dit misschien wel de mooiste stad van het hele eiland, omdat er veel Grieken wonen en hierdoor is het heel authentiek gebleven. Vrolijk gekleurde huizen, een schilderachtige haven met langgerekte boulevard en een doolhof van gezellige straatjes. 

Om Chania heen liggen diverse heerlijke zandstranden. Chania is uitermate geschikt als uitvalsbasis om de hoogtepunten van de minder toeristische westkant van het eiland te bezoeken tijdens het eilandhoppen in Griekenland. En geloof ons; dat zijn er een hele hoop!

Eilandhoppen in combinatie met Chania

Wist je dat Chania op Kreta ideaal te combineren is met het Griekse eiland Kythira? Bekijk hier onze reizen of laat je adviseren door onze reisspecialisten.

Over de auteur
Debbie Hendriks - Oprichter en reisexpert

Hoe mooi is het als je van je grootste passie je vak kunt maken? Debbie heeft al haar hele leven in diverse functies in de reiswereld gewerkt en heeft al veel van deze wereld mogen zien; van Kenia tot Vietnam en van Costa Rica tot aan Griekenland. En laat deze laatste bestemming nou een bijzonder plekje in haar hart veroverd hebben! In 2018 heeft Debbie dus ook haar eigen reislabel opgezet: Local Touch Travel. Weg van de massa, in contact met de locals, actief, culinair en vooral belevingen creëren. Debbie’s persoonlijke doel is dan ook om het reisaanbod van Local Touch Travel zó bijzonder te houden, dat je over 20 jaar nog weet waar je bent geweest én dat jij je mooiste verhaal hebt kunnen beleven!

Bezoek
De oude binnenstad van Chania

De oude binnenstad van Chania Kreta is autovrij en daarom heerst er een relaxte vibe. Al slenterend loop je langs de vele kleurrijke gebouwen, kerkjes en smalle steegjes vol bogen en met bloemen begroeide huizen. Binnen het deels ommuurde centrum vind je naast de winkelstraten ook het Archeologisch Museum dat zich in de gotische kerk bevindt en één van de belangrijkste musea van Griekenland is.

Wandel door de kleurrijke, levendige haven die vol terrasjes en gezellige tavernes zit. Uiteraard mag je hier een bezoek aan het Venetiaanse Fort niet overslaan! Maar ook de overdekte markthal mag niet onopgemerkt blijven omdat ze hier van alles verkopen. Olijfolie in vele varianten, kruiden, kazen en verse vis en vlees; een genot voor de zintuigen en daarom een mooie plek om in contact te komen met de vriendelijke locals.

Bezienswaardigheden omgeving Chania

Wij ontdekten op een dik uur rijden vanaf Chania Kreta een prachtig meer; Lake Kournas. Dit zoetwatermeer wordt omgeven door bergen en een klein mangrovebos. Afhankelijk van de stand van de zon, is het water azuurblauw of smaragdgroen. Er is een gezellige taverna, een paar winkeltjes en je kunt er kano’s of waterfietsen huren om al dit moois vanaf het water te bekijken. 

Op het westelijk gedeelte van Kreta liggen diverse indrukwekkende bergkloven waarvan de Samariakloof de bekendste is. Zoek je een minder toeristische en iets korte wandelroute, rijdt dan eens naar de Agia Irini Kloof. Hier kun je kilometers wandelen door de prachtige natuur. Op een warme zomerdag vind je hier een verkoelende bries onder de schaduw van de vele bomen.

Stranden op West-Kreta

Kreta heeft veel mooie stranden, maar de mooiste bevinden zich aan de westkant en zijn vanuit Chania dus prima te bezoeken. Balos Beach is een van de bekendste en daarmee ook erg toeristisch, maar toch mag een bezoek aan dit unieke strand niet ontbreken tijdens je reis. Als je naar de zuidkust rijdt, kun je ook Elafonissi beach bezoeken dat bekend staat om haar roze zand en ondiep, helder blauw water.

Ben je wat sportiever aangelegd, waag dan eens de paar honderd treden naar het indrukwekkende Preveli Beach. Aan de ene kant van het strand de zee, aan de andere kant loopt er een groene lagune omgeven door hoge palmbomen het binnenland in.

Balos Beach, Elafonissi en Preveli Beach

Eilandhoppen in combinatie met Chania?

Chania is dé perfecte uitvalsbasis om de minder toeristische kant van Kreta te bezoeken. Chania is door de noordwestelijke ligging uitstekend te combineren met het Griekse eiland Kythira.  Wil je meer weten over eilandhoppen Kreta of deze combinatiereis? Bekijk hier onze voorbeeldreizen of laat je adviseren door onze reisspecialisten.

Beleef je mooiste verhaal met Local Touch Travel!