Madeira: Adembenemende natuur

Zodra het vliegtuig Madeira nadert, begrijp je direct waarom dit eiland zo geliefd is bij natuurliefhebbers. Vanuit je vliegtuigraampje kijk je neer op ruige bergkammen, steile kliffen en een bijna tropische begroeiing. Deze Portugese parel ligt middenin de Atlantische Oceaan en is niet voor niets één van de mooiste eilanden van Europa! Rijd door de uitgestrekte wijngaarden, maak een koffiestop in een van de pittoreske dorpjes en ruik de geuren van de vele prachtige bloemen die het eiland rijk is. En hou je van wandelen? Dan moét je op Madeira zijn geweest! Oude wegen kronkelen zich een weg door de dalen en langs de kust. Een sprookje met vele watervallen en indrukwekkende flora en fauna. Madeira is de ideale vakantieplek om een actieve vakantie door te brengen, ook vanwege het milde zeeklimaat dat het hele jaar schommelt tussen de 15 en 25 graden.

We delen hieronder graag onze beste tips over wat je absoluut niet mag missen tijdens jouw verblijf op dit prachtige eiland! 

Portugese parel

Madeira combineren met Lissabon of Porto?

Zin gekregen om dit bloemrijke eiland te bezoeken? Gezellige dorpjes, unieke vegetatie en veel wandelpaden maken Madeira tot een fijne bestemming. Je kunt Madeira prima combineren met een stop of Lissabon en/of Porto. Met TAP Air Portugal mag je hier een gratis stop maken en zo kan je stad en eiland combineren.  Bekijk hier onze reizen of laat je adviseren door onze reisspecialisten. We maken graag jouw droomreis op maat! 

Over de auteur
Debbie Hendriks - Oprichter en ReisExpert

Hoe mooi is het als je van je grootste passie je vak kunt maken? Debbie heeft al haar hele leven in diverse functies in de reiswereld gewerkt en heeft al veel van deze wereld mogen zien; van Kenia tot Vietnam en van Costa Rica tot aan Griekenland. En laat deze laatste bestemming nou een bijzonder plekje in haar hart veroverd hebben! In 2018 heeft Debbie dus ook haar eigen reislabel opgezet: Local Touch Travel. Weg van de massa, in contact met de locals, actief, culinair en vooral belevingen creëren. Debbie’s persoonlijke doel is dan ook om het reisaanbod van Local Touch Travel zó bijzonder te houden, dat je over 20 jaar nog weet waar je bent geweest én dat jij je mooiste verhaal hebt kunnen beleven!

1. De 3 "pico's van Madeira

Deze bergtoppen zijn ontstaan door vulkanische activiteit. In één wandeling klim je naar de Pico Ruivo (1861 m.) en de Pico das Torres (1851 m.) Start voor negen uur om de grote groepen te vermijden. Hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt. De tocht duurt zeker vier uur en is behoorlijk pittig, maar het uitzicht boven de wolken maakt het onvergetelijk en is het afzien meer dan waard. Minder bekend, maar minstens zo mooi is de Pico do Arrieiro. Als het even kan, probeer dan de Pico do Arrieiro tijdens zonsopkomst of zonsondergang bezoeken. Dan is het op zijn allermooist!

Met je hoofd in de wolken!

2. Ontdek de levada's van Madeira

Van de hoge bergen in het noorden naar het zonnige en droge zuiden loopt er zo’n 2000 kilometer aan irrigatiekanalen, ook wel ‘levada’s’ genoemd. De paden langs deze levada’s hebben inmiddels een tweede bestemming gekregen, namelijk als wandelpad. De levada’s voeren je langs prachtige vergezichten, door bossen, over bergen en soms zelfs door tunnels in de rotsen. Je kunt hier kilometers lopen in de adembenemende natuur en ver weg van de toeristencentra voel je je alleen op de wereld!

Loop langs de levada's

3. De mooiste wandelroutes op Madeira

Door de veelzijdigheid aan wandelroutes, is er voor ieder wat wils. Korte of lange routes, voor jong en oud en voor beginners tot gevorderden. Hier volgt onze top 3:

1.) Paúl da Serra-plateau/Rabacal: Eén van de mooiste wandelingen die je kunt maken op Madeira is die langs de Levada do Risco. Een prachtige wandeling langs verschillende watervallen en bronnen, dwars door het binnenland van Madeira. Deze route wordt ook wel de Rabaçal route genoemd. Je komt er via het Paúl da Serra-plateau, een hoogvlakte in het binnenland van Madeira. Je kunt de wandeling als georganiseerde excursie boeken, maar door de goede bewegwijzering is het ook prima op individueel niveau te doen. Een goede kaart is dan wel aan te raden. Rabacal is één van de mooiste wandelingen op Madeira en niet al te zwaar. Je wandelt er door jungle-achtige vegetatie en bent er midden in het eeuwenoude tropische woud.

De mooiste wandelroutes van Madeira
4. Sprookjesachtig Fanal

Een andere fascinerende en bijzondere wandelroute is Vereda do Fanal. Sprookjesachtig en soms zelfs een beetje mysterieus, vooral als de mist optrekt. Het Fanal pad begint bij de E.R. 209 op het Paul da Serra-plateau en eindigt bij het boswachters gebouw in Fanal. Deze wandeling loopt door het gebied van het Laurissilva bos dat sinds december 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier vind je de soms eeuwenoude Ocotea Foetens-bomen die tot de laurierfamilie behoren en vaak bedekt zijn met vele soorten mos.

5. Caldeirao Verde

De letterlijke vertaling is van Caldeirão Verde is “De groene ketel”. Het dankt haar naam aan de waterval die zich, langs de met groene mossen begroeide rotswanden, 100 meter naar beneden stort. Het is een van de bekendere wandelingen, maar daarom niet minder de moeite waard. Het is een spectaculaire, maar vlakke wandeltocht. De route naar de waterval is ca. 6.5 km en je moet via dezelfde weg weer terug. Het pad bevindt zich hoog in de bergen en de vaak smalle paden lopen soms langs diepe ravijnen. Daarom is deze route minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op de meeste plekken zijn er wel relingen langs de route geplaatst. De ruige begroeiing geeft je het gevoel in een regenwoud te lopen en het uitzicht op de bergen zal je soms aan Azië doen denken.

Deze wandeling laat je bijna vergeten dat je in Europa bent en het eindpunt bij het heldere meertje rondom de waterval is echt prachtig. Een absolute must-see op Madeira!

Start bij voorkeur vroeg in de ochtend of later in de middag, zodat je niet tussen de grote groepen mensen loopt. Neem ook een zak- of hoofdlamp mee aangezien je onderweg door vier tunnels loopt.

6. Madeira's mooiste kustroute

Als je op Madeira bent, raden we je echt aan een auto te huren. De wegen zijn goed, veilig en er is een hoop te zien. De meest schilderachtige route is wat ons betreft het stuk van Sao Vicente naar Porto Moniz. De route loopt langs de noordkust en is echt spectaculair. De kustweg is smal en slingert van links naar rechts en kent veel hoogteverschillen. Gelukkig is de weg sinds enige tijd eenrichtingsverkeer en weet je zeker dat je geen tegenliggers tegenkomt. Soms zie je de oceaan ver onder je en dan weer rij je onder een waterval door. En dan te bedenken dat de 19 km lange weg ooit helemaal met de hand is uitgehouwen. Ze hebben er maar liefst 16 jaar over gedaan! Niet voor niets staat deze route vaak in de top 10 van meest spectaculaire routes.

7. De mooiste dorpjes op Madeira

Op Madeira vind je veel mooie, kleine dorpjes. Een goed voorbeeld hiervan is Sao Vicente: een mooi bergdorp vlakbij de kust met een kerkje en grotten. Câmara de Lobos is een leuk vissersdorp, waarvan de kleurrijke vissersbootjes al op menig vakantiefoto staan. Vanuit dit vissersdorp wordt op de ‘espada’ gevist, een culinaire specialiteit van het eiland. Porto Moniz wordt geroemd om haar uitstekende visrestaurants, maar de bekendste bezienswaardigheid van Porto Moniz zijn de vulkanische baden. De baden zijn gevormd door lava en gevuld met water uit de Atlantische Oceaan. Santana staat bekend om de kenmerkende driehoekige ‘Palheiros’ huisjes van Madeira en is ook echt een bezoekje waard. Sommige huisjes zijn omgebouwd tot ambachtelijke winkeltjes, maar aan de rand van het dorp worden een aantal huizen nog steeds bewoond.

8. Funchal; hoofdstad van Madeira

Funchal, de hoofdstad van Madeira, is sowieso een bezoek waard. Je vindt er mooie architectuur en verschillende musea. Het heeft daarnaast nog andere bezienswaardigheden zoals de Sé kathedraal, het Santa Clara klooster, het Santa Catarina Park, de jardim botánico, de Monte Palace Tropical Garden en de kabelbaan richting Monte! In Monte kun je ook nog een ritje in een carro de cesto maken, een traditionele mandenslee (van Monte naar Funchal).

Funchal is gelegen aan zee waardoor er een relaxte sfeer hangt. Slenter lekker langs de haven en de Avenida do Mar, de boulevard van Funchal. Eind 2013 opende Cristiano Ronaldo, die geboren is op Madeira, hier zijn eigen museum. Wandel zeker ook even door de zona velha, het oude gedeelte van Funchal. Hier vind je veel gezellige straatjes en restaurants. Hou je van bloemen? Breng dan vooral een bezoekje aan Blandy’s Garden, oftewel Quinta do Palheiro Ferreiro, een mooie botanische tuin op Madeira.

9. Stranden op Madeira

Madeira staat door haar vulkanische landschap niet direct bekend om haar (zand) stranden . Toch zijn er wel degelijk fijne plekjes te vinden die ideaal zijn om te zwemmen of snorkelen en te genieten van de golven. Veel stranden bestaan uit donker zand en/of kiezels. Een uitzondering hierop is het Praia de Machico strand waar ze onlangs nieuw zand hebben toegevoegd. In de zomer vind je hier ook enkele restaurantjes en barretjes. Voor een ander wit zandstrand kun je ook een uitstapje maken naar het nabij gelegen Porto Santo, het eiland waar Columbus ooit woonde en zijn ontdekkingsreis naar Amerika voorbereidde. Maar Madeira heeft ook vele schitterende ‘natuurlijke’ zwembaden, die zijn gevormd tussen de rotsen en waar het zwemmen in de zee toch een hele bijzondere beleving wordt!

10. Lokale drankje Poncha

Proef zeker op Madeira de lokale drank Poncha, het is een citrusdrankje met de witte Madeirense rum, gemaakt van suikerriet. Het is een soort cocktail met zowel sinaasappel- als citroensap gemixt met de Aguardente rum en honing. Een heerlijk drankje maar pas op: eenmaal begonnen is het moeilijk te stoppen!